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Eine Milliarde Menschen hungert

FAO erwartet größere Nachfrage nach Lebensmitteln weltweit – und steigende Preise

Der Hunger kann nach Meinung von Experten ausgerottet werden, aber noch fehlen die dafür nötigen Ressourcen. Einer Prognose der FAO zufolge gehen Steigerungen in der Lebensmittelproduktion mit höheren Preisen einher.

Die steigende Nachfrage in Entwicklungsländern sorgt nach der Meinung von Experten für Wachstum in der Lebensmittelproduktion weltweit. »Entwicklungsländer werden voraussichtlich die treibende Kraft hinter dem Wachstum bei landwirtschaftlicher Produktion, Handel und Verbrauch sein«, erklärte die Ernährungs- und Landwirtschaftsorganisation der Vereinten Nationen (FAO) in einer Prognose, die am Dienstag in Rom vorgelegt wurde.

Die landwirtschaftliche Produktion müsse angekurbelt werden, mahnte FAO-Generaldirektor Jacques Diouf. Denn Preissteigerungen und die Wirtschaftskrise hätten die Zahl der Hungernden auf eine Milliarde wachsen lassen, obwohl die Welt voraussichtlich bis 2050 genügend Nahrungsmittel für alle produziere. »Wir müssen verlorenen Boden gut machen«, sagte Diouf bei der Vorstellung des Landwirtschaftsausblicks 2010, den die FAO mit der Organisation für wirtschaftliche Zusammenarbeit und Entwicklung (OECD) erstellt hat. Nur so könne der Trend, dass immer mehr Menschen hungern, umgedreht werden.

»Wir wissen, was getan werden muss, um den Hunger auszurotten, aber wir brauchen die nötigen Ressourcen«, betonte Diouf. Die Ende 2009 zugesagten 20 Milliarden Dollar Entwicklungshilfe hätten die Landwirte noch nicht erreicht. Allerdings dürfte das Wachstum der Agrarproduktion in den kommenden zehn Jahren schwächer ausfallen als im vergangenen Jahrzehnt. Die Experten von FAO und OECD rechnen damit, dass in den am wenigsten entwickelten Ländern die landwirtschaftliche Produktion weniger stark wächst als die Bevölkerung.

Vor allem in Afrika werde es weiter einen hohen Anteil unterernährter Menschen geben, warnten die Autoren des Berichts. Das Wachstum der Landwirtschaft wird den Schätzungen zufolge vor allem von Lateinamerika und Osteuropa sowie in geringerem Maß von einigen asiatischen Ländern angetrieben. Allein in Brasilien wird dem Bericht zufolge die Agrarproduktion bis 2019 um 40 Prozent steigen.

Mit zunehmendem Wohlstand in den Entwicklungsländern rechnen die Experten zudem mit einer Änderung der Essgewohnheiten. Die Nachfrage nach Getreideerzeugnissen wird voraussichtlich sinken, während der Konsum von Fleisch- und Milchprodukten zunehmen wird. Bis 2050 erwarten die Autoren des Berichts einen Anstieg der weltweiten Nahrungsmittelproduktion um 70 Prozent. Diese Steigerung ist laut FAO nötig, um die wachsende Weltbevölkerung zu ernähren.

Doch auch die Preise werden voraussichtlich steigen. Beim Getreide rechnen FAO und OECD mit einer Steigerung zwischen 15 und 40 Prozent im Vergleich zum vergangenen Jahrzehnt. Die Preise für pflanzliche Öle dürften dem Bericht zufolge um rund 40 Prozent steigen. Bei Milchprodukten wird im Zuge der wachsenden Nachfrage in Entwicklungsländern eine Verteuerung um 45 Prozent erwartet.

OECD-Generalsekretär Angel Gurría forderte eine Senkung der Subventionen vor allem für fossile Brennstoffe und Landwirtschaft in Industriestaaten. Dies könne in Kombination mit Hilfen zur Entwicklung der Handelssysteme in den Entwicklungsländern dazu beitragen, die Zahl der Hungernden zu senken.

* Aus: Neues Deutschland, 16. Juni 2010


Higher average farm prices expected, food security concerns persist, say OECD and FAO

New "Agricultural Outlook" report published

15 June 2010, Rome - Farm commodity prices have fallen from their record peaks of two years ago but are unlikely to drop back to their average levels of the past decade, according to the annual joint report from the OECD and the UN Food and Agriculture Organization (FAO).

The OECD-FAO Agricultural Outlook 2010-19 sees average wheat and coarse grain prices over the next 10 years between 15-40 percent higher in real terms (adjusted for inflation) than their average levels during the 1997-2006 period. Real prices for vegetable oils are expected to be more than 40 percent higher. Dairy prices are projected to be on average between 16-45 percent higher.

Rises in livestock prices over the next 10 years are expected to be less marked on the whole, although world demand for meat is climbing faster than for other farm commodities as increasing wealth among some sections of the population in emerging economies alters dietary habits.

Sustained economic growth in emerging markets is an important factor underpinning growing demand and higher prices. Continued expansion of biofuel output — often to meet government targets — will also create additional demand for wheat, coarse grains, vegetable oils and sugar. Increasingly, higher production costs add upward pressure on prices, particularly where energy is used intensively

Growth in food production likely to meet future demand

The Outlook sees global agriculture output growing more slowly over the next decade than in the past 10 years but nevertheless remains on track with previous estimates to meet the 70 percent increase in world food production required to meet the market demand of estimated population levels in 2050. Brazil is by far the fastest growing agricultural producer, with output expected to rise by more than 40 percent between now and 2019. Production growth is also expected to be well above 20 percent in China, India, the Russian Federation and Ukraine.

The report adds that although the world produces enough to feed its population, recent price spikes and the economic crisis have contributed to a rise in hunger and food insecurity. About one billion people are now estimated to be undernourished. The Outlook argues that agricultural production and productivity will need to be stepped up, while a well functioning, rules-based trading system will be crucial to fair competition and to ensure that food can move from surplus to deficit production areas.

Retail food prices initially remained high in many countries even after world commodity prices had fallen in the wake of the price surge of 2007-08. As commodity prices fell, the contribution of food price increases to inflation fell sharply in 2009 in OECD countries but remained a key factor in some developing and emerging economies. Higher food costs, if sustained, will undermine food security, especially for the poor who spend a significant share of their budgets on food.

Price volatility

Price volatility is a key concern of policy-makers as the recent shocks — production shortfalls and surpluses, low and high stock levels, oil price fluctuations, the global economic recession — have unsettled agricultural commodity markets.

However, the Outlook says that while short term price volatility is now high, the evidence is inconclusive as to whether it has changed over the long run for major food crops. The report adds that the extent to which world price fluctuations are transmitted to domestic markets varies markedly across countries. Price transmission depends on a country's integration in world markets, its infrastructure and, often most importantly, its trade and agriculture policies.

Presenting the Outlook in Rome with FAO Director-General Jacques Diouf, the OECD's Secretary-General, Angel Gurría, said: "The agriculture sector has shown resilience to recent price shocks and the economic downturn. On the whole, this year's outlook is cautiously more positive than in recent years. But going forward, governments should implement measures to ensure that farmers have at their disposal better tools to manage future risks, such as production contracts, insurance schemes and futures markets."

Jacques Diouf agreed, warning that: "The role of developing countries in international markets is growing quickly, and as their impact grows, their policies also have an increasing bearing on conditions in global markets." He added: "This makes their role and contribution to global policy issues critical. Policy discussions must be global in scope, and we need to improve the framework for such exchange of views." He noted in this regard the ongoing reform of the Committee on World Food Security (CFS) which aims to strengthen the Committee considerably, making it a global platform for policy convergence and the coordination of expertise and action in the fight against hunger and malnutrition in the world.

Source: www.fao.org


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